Пилешките плескавици со сигурност ќе им се допаднат на домашните.
Потребно е:
неколку парчиња пилешко месо
2 јајца
2 компири
1 главица кромид
3 чешниња лук
2 лажици сечкан кашкавал
1 лажица мелени пиперки
мелен бибер
сув зачин
сол
масло
Приготвување:
Месото и компирот се варат, па се сечат на парчиња.
Додајте едно јајце и жолчка (белката оставате ја на страна). Исечкајте ги кромидот и лукот, додајте ги во месото, а компирот згмечете го со кашкавалот. Додајте пиперка, бибер, сол и измешајте добро.
Направете мали плескавици, премачкајте ги со изматена белка и пржете додека заруменат. Извадете ги на хартија. Сервирајте додека јадењето е топло.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.