Предлогот на менито оваа недела се традиционални јадења кои ја загреваат душата во првите есенски денови:

ПОНЕДЕЛНИК: Чорба од компир
Неопходно е:

1 главица кромид
2 пилешки батаци
1 морков
500 грама компири
1 пиперка
1 домат
сол и црн пипер
сува пиперка, еден куп свеж магдонос.

Подготовка: Попржете го кромидот, биберот, доматот и ренданиот морков. Додадете месо и истурете вода. Додадете компири и зачини и варете додека се убаво не се „надува“. Додадете свеж магдонос и тргнете го од оган.

ВТОРНИК: босански лонец
Неопходно е:

1 кг месо
1 кг свежа зелка
1/2 кг компири
250 гр разни зеленило
150 гр зрели домати
150 гр кромид
100 гр сува сланина
20 гр лук
5-6 зрна бибер
2 пиперки
1 лажичка сува пиперка
листови од магдонос и целер
така

Подготовка: Кромидот, морковот, пашканатот, доматите и сланината однапред се пржат. Додадете месо и зачини. Потоа наредете компири и зелка, и полијте со вода. Гответе добри два часа додека се убаво не се свари.

СРЕДА – Грав
Неопходно е:

2 глави кромид
2 моркови
2 пашканат
500 грама грав
сол и бибер, зачинет црвен пипер.

Подготовка: Направете посен грав со пржење на рендан морков, пашканат и кромид во масло. Додадете го измиениот грав и покријте го со вода. Гответе околу час и половина, додадете зачини и лук и тргнете го од оган.

ЧЕТВРТОК – Боранија
Неопходно е:

1 чешне црн кромид
1 пакување зеленчук за супа
500 грама млад боранија
350 грама пилешко
100 сланина

Подготовка: боранијата исчистете ја и сварете ја. Во длабоко тенџере се динстаат кромидот и зелениот, па се додава месото и се динста. Додадете боранија и прелијте со вода. Додадете зачини по желба и свеж магдонос. Гответе сè околу еден час.

ПЕТОК: Полнети пиперки


Неопходно е:

500 грама мелено месо
1 главица кромид
100 грама ориз
2 рендани моркови
зачини по желба
10 големи пиперки
500 мл

Подготовка: Исчистете ги пиперките од стеблата и семките и измијте ги. Во длабок сад измешајте ги месото, исечканиот кромид, ренданиот морков, кафеавиот ориз, солта, биберот, куркумата и свежиот магдонос. Измешајте сè и наполнете со мешавина од пиперка. Наредете ги пиперките во тенџере, истурете сок од домати и малку вода и варете околу 45 минути.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.